Liten ulempe, stor konsekvens

«Sistemann slukker lyset» skrev Kapital i desember. De rike flytter til Sveits. Selskaper svikter Oslo Børs. Verdipapirfond og banker flytter til Sverige. Vi klarer ikke å bremse veksten i offentlig sektor, og sykefraværet er rekordhøyt. Ressursforbannelsen har rammet Norge med full styrke. «Sistemann slukker lyset».

For oss som investerer tungt i norsk næringsliv høres jo dette ille ut, og vi er ikke blinde for at det er risiko knyttet til norsk økonomi. Samtidig må vi forholde oss til realitetene. Aksjeporteføljen vår steg med 9,3 prosent i 2024, og mange norske aksjer gjorde det bra. Kredittpåslagene i renteporteføljen er på lave nivåer. Bankene er solide. Ingen tegn til krise, og alt tyder på at Oslo Børs blir et bra sted å være også i 2025 med utsikter til lavere renter, solide utbytter og fortsatt god vekst i inntjening.

Vi synes det er synd når verdipapirfond, selskaper og investorer velger å flytte fra landet. Den negative effekten av dette kommer litt etter litt, når viktige børsaktører forsvinner eller reduserer aktiviteten på Oslo Børs. Hvis Oslo Børs skal klare å tiltrekke seg og beholde spennende selskaper må vi ha ulike eiere og investorer og tilgang på smart kapital. Slik situasjonen er nå ligger vi bak andre land på dette området, selv om vi i Folketrygdfondet bidrar med både kapital og smarte folk.

Mye av den negative utviklingen er ikke spesifikk for Norge. Europa sliter med lave investeringer og utflagging. Lav befolkningsvekst og lite investeringer gir fallende etterspørsel. Det blir mer krevende å levere lønnsom vekst for selskapene. USA har høyere vekst, dypere kapitalmarkeder, flere børsvinnere og tiltrekker seg flere selskaper og talent enn Europa. Det er litt som den fulle restauranten som ligger ved siden av den nesten tomme. Folk vil være der de andre er, og er redd for å velge feil. En liten ulempe kan få stor konsekvens når kapitalen og folk kan velge fritt hvor de vil dra.

De nordiske landene, også Norge og Oslo Børs, klarer seg relativt sett godt i forhold til resten av Europa. «Why are Nordic companies so successful?» skrev The Economist nylig. Selv om fjoråret var sånn passe har det nordiske aksjemarkedet gjort det bedre enn verdensindeksen over tid. Vi er små land, men med store selskaper. Vi er vant til å tenke globalt, vi har et høyt teknologisk nivå og vi har tross alt mye bra innovasjon.


Vi velger å se glasset som halvfullt, og ser fram til et nytt godt år å investere i Norge og i Norden. Og hva er egentlig nytt? «Dutch disease? Nå er vi der» uttalte professor Ola Grytten allerede for 23 år siden.

Del: