- Loven om Statens obligasjonsfond trådte i kraft 27. mars 2020, og vi gjorde den første investeringen i fondet samme dag. En viktig del av samfunnsoppdraget vårt er å bidra til velfungerende markeder, og under koronapandemien var det et betydelig behov for å stabilisere lånemarkedet, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet.
Motsyklisk strategi
Obligasjonsfondet fikk en ramme på 50 milliarder kroner, og investeringene ble gjort på markedsmessige vilkår. Totalt ble det investert i overkant av 9,1 milliarder kroner med et resultat på 957 millioner kroner etter kostnader. Det ble ikke fastsatt noen referanseindeks for fondet.
- Statens obligasjonsfond har bidratt med nødvendig kapital til norske selskaper i en turbulent tid. Nå har pandemitiltaket gjort nytten sin, og vi er stolte av å ha bidratt til å stabilisere markedet i nok en krisesituasjon, sier Jørgen Krog Sæbø, rentedirektør i Folketrygdfondet.
Etter en oppbyggingsfase ble fondet gradvis bygget ned, og en plan for avvikling ble vedtatt høsten 2022 med mål om avvikling innen utgangen av 2025. Avviklingen skjedde i takt med at obligasjonene kom til forfall og ved salg etter at markedssituasjonen var normalisert.
- Vårt mål er å oppnå høyest mulig avkastning etter kostnader. En viktig del av vårt oppdrag er at vi også skal opptre motsyklisk, det vil si at vi i perioder med store kursutslag vil handle motsatt av markedstrenden. Obligasjonsfondet er nok et eksempel på at det på lang sikt er lønnsomt å investere motsyklisk, legger Sæbø til.
Gjentakende tillit
I perioder med finansiell uro har regjeringen ved flere anledninger innført tiltak for å lette byrden for norske selskaper. Statens obligasjonsfond har vært ett av tiltakene som også ble tatt i bruk under finanskrisen i 2009 for å avlaste kapitalmarkedet.
- Dette har vært en verdifull erfaring for Folketrygdfondet og viser at vi kan være en effektiv og konstruktiv markedsstabilisator i tøffere tider. Vi tar det som en tillitserklæring at regjeringen har gitt oss dette oppdraget ved to anledninger, og vi står klare dersom det skulle bli behov for dette i fremtiden, sier Kjetil Houg.
NEDLASTING, FOTO OG KONTAKTINFORMASJON
- Foto av adm. direktør Kjetil Houg og direktør renter Jørgen Krog Sæbø: Klikk her
- Kontaktperson: Kommunikasjonsdirektør Aleksander Lindokken Olsen, mobil 406 77 667, aleksander.olsen@ftf.no